vanderelst

Graag deel ik uit mijn ‘herinneringen’ aan vroeger.

In eerste plaats zijn deze verzameld en opgetekend voor mijn vrouw, onze kinderen, de 5 kleinkinderen, familieleden en vrienden.

                               

Het begin 1953/1954

Inleiding

Mijn vader en moeder trouwden in april 1953 en gingen wonen in Zaventem. Mijn vader werkte al enkele jaren bij Sabena, en mijn moeder was werkzaam als typiste op de administratieafdeling van een luciferfabriek (Union Allumettiere) in Ninove.

Het was een hele leuke periode voor mijn ouders. Zij woonden in Zaventem in de Watertorenlaan. In de vrije tijd gingen ze regelmatig picknicken in het gras naast de start/landingsbanen, om de Dakota’s te bekijken. Daar sleutelde mijn vader overdag immers aan. Hij kon de binnen- en buitenkant van dat vliegtuig als het ware‘’uittekenen’’.

Daar was  echter wel een en ander aan vooraf gegaan!

De oorlogsjaren – onderduiken – de RAF

foto: Rebekka aan de bron- een potloodschets door mijn vader gemaakt in 1943 tijdens zijn onderduikperiode

In 1943 moest hij onderduiken voor de Duitsers. Zelfs zijn zus Jeannette wist niet beter of hij was naar Duitsland vertrokken, om daar verplicht in de Junkers vliegtuigenfabriek te gaan werken.

In de avondschemering lag mijn vader echter languit op het plat dak van zijn schuiladres eerst in Gent en later in Ninove, mijmerend naar de formaties Amerikaanse en Engelse bommenwerpers te kijken die richting Duitsland vlogen.  Later, eind 1944-1945 tijdens zijn diensttijd als oorlogsvrijwilliger bij de RAF , is die fascinatie voor alles wat vloog alleen nog maar toegenomen. In dit verband verwijs ik ook naar zijn eigen verhaal (zie vanderelst-familiekroniek). Bij de RAF heeft mijn vader nog een aanvullende opleiding gevolgd als boordwerktuigkundige. December 1945 was het démobilisatie van zijn eenheid in Newmarket , en kwam hij terug naar huis.

Foto’s  –  dec. 1944 – Newmarket in Suffolk  Belgian Section Royal Air Force

Dankzij zijn goede opleiding en ervaring opgedaan in Engeland, kon hij na zijn terugkomst vlot aan de slag bij Sabena. Van mei 46 tot oktober 47 heeft hij daar in ploegendienst gewerkt. Er was heel veel onderhoudswerk aan de vliegtuigen. Ook ’s nachts ging dit werk gewoon door.

Oktober 1947 ging het echter mis.  Mijn vader kreeg een aanval van acute gewrichtsreuma – en hield daar uiteindelijk een hartafwijking aan over. Na een lange herstelperiode van 6 maanden, keerde hij terug naar Sabena. Toen echter duidelijk werd in 1948 dat het zelf kunnen meevliegen als boordwerktuigkundige er niet meer inzat, heeft mijn vader noodgedwongen zijn loopbaan ambities moeten bijstellen.  De ploegendienst kon hij wel verruilen voor enkel dagdiensten. Dat was minder zwaar, en tot 1954 heeft hij dat met heel veel plezier uitgeoefend. De foto’s getuigen daarvan. Ook verhuisde Sabena in die periode van Evere naar Zaventem. Dat scheelde mijn vader al gauw enkele uren woon- werkverkeer per dag! Nu kon hij op de fiets in 5 min. naar zijn werk.

 

Foto’s : Robert de Poorter- collega & vriend,  als ceremoniemeester bij een Sabena kerstfeest.

Mijn vader begeleidt het zangduo op zijn splinternieuwe Höfnerguitaar

De eerste levensjaren

Mijn moeder (22 jr) was inmiddels in verwachting van mij. En had inmiddels haar baan in Ninove opgezegd.  Mijn vader (29 jr) werkte overdag als werktuigkundige bij Sabena. Eind 1953 kreeg mijn vader echter een gouden tip van zijn oud Sabena collega en vriend Robert Depoorter (zie foto Sabena kerstfeest). Deze was hem reeds voorgegaan naar het technisch onderwijs. En in Gent kwam er een vacature voor nog een leraar automechanica op dezelfde school. Robert wou dolgraag, dat mijn vader ook in Gent zijn collega zou worden.

Dat was voor mijn vader een buitenkans –  hij is ’s avonds direct hard gaan studeren, om zich in korte tijd grondig voor te bereiden op het toelatingsexamen. En hij slaagde! Mijn moeder was zo blij toen ze hiervan het bericht uit Gent ontving, dat ze haar man tegemoet liep om hem dit goede nieuws te vertellen. Dat ze hoogzwanger was en het volop sneeuwde, weerhield haar daar niet van!

Onderwijs geven heeft mijn vader ruim 30 jaar lang (1954-1984) tot aan zijn pensioen, met veel plezier heeft gedaan. In 1980 kreeg hij nog een Burgerlijk Ereteken vanwege 25 jaar ‘’goede en trouwe diensten aan het land bewezen ’’.  Augustus 1957 heeft mijn vader ‘’met onderscheiding’’ ook nog zijn lerarendiploma gehaald. Iets waar hij tussen 1954 en 1957 heel hard voor studeerde.

Ook heeft hij nog heel wat jaren avondles gegeven op dezelfde school, en ook autorijlessen op zaterdag.  Zelf reed hij toen op een Solex brommer.  Een eigen auto was niet aan de orde. Tja, de droom om ooit een stukje grond tekunnen  kopen en daarop een eigen huis te laten bouwen , was toen ook al een enorme hap uit het gezinsbudget.

1954-1962

Ik ben op 14-3-1954 om 19.15 u geboren in het ziekenhuis van Ninove. Toen mijn vader op het gemeentehuis bij de burgerlijke stand als naam Rudi opgaf, mocht dat niet. Dat was geen ‘’echte’’ naam volgens de ambtenaar. Dus het werd Rudolf. Echter die naam is daarna alleen nog maar in officiële documenten gebruikt.

In dezelfde periode werden ook de voorbereidingen getroffen voor een verhuis van Zaventem naar de St. Jacobsnieuwstraat 25 in Gent. Alles werd in gereedheid gebracht in Gent. Mijn vader kreeg hierbij veel hulp van de familie Bruyneel en van de kennissen uit de Gentse Vergadering van Gelovigen. De evangelische kerkgemeenschap waar mijn ouders lid van werden.

Mijn moeder bleef in die periode met de pasgeboren baby nog 14 dagen bij haar ouders in Ninove wonen. Zodoende heeft ze de verhuis van Zaventem naar Gent niet meegemaakt.

Oom Jan Bruyneel kwam moeder en mij begin april met de auto ophalen in Ninove. We werden feestelijk onthaald in Gent met o.a. een enorme bos bloemen en een groot bord : WELKOM bij de Gentse vrienden! Moeder vertelde mij, dat dit voor iedereen een heel emotioneel moment was.

Van die eerste levensjaren weet ik me uiteraard zelf niet zoveel meer te herinneren. Enkele dingen die moeder mij verteld heeft heb ik opgetekend, en die deel ik graag.

Niet alleen mijn ouders, maar ook oom Jan en tante Rieky Bruyneel waren smoorverliefd op baby Rudi. Geen gelegenheid ging voorbij, of ik werd door hen liefdevol geknuffeld en op schoot genomen.

Dat bleef niet zonder gevolgen… hun kinderen Fine, Christine, Wim en Marijke kregen er op 14-2-1955 een klein broertje bij: Jan Bruyneel junior.

Jan zou mijn allerbeste vriend voor het leven worden!

foto’s: gezellig met de opa’s en oma’s in Ninove en Gent

De eerste jaren van mijn leven in Gent reconstrueer ik verder aan de hand van enkele anekdotes en het fotomateriaal uit die tijd.

Echter hiervoor verwijs ik ook naar Herinneringen aan Erwin Van Der Elst (11-6-1957 / 9-10-1965) opgetekend in ditzelfde blog. Deze herinneringen zal ik hieronder nog wat verder aanvullen.

Ik was een heel levendig/ondernemend menneke. Als ik huilde kreeg ik zoals vele baby’s een speen. Toen mijn ouders dat echter lang genoeg vonden duren, werd als ‘’ontwenningskuur’’ een likje mosterd aan de speen gesmeerd. Maar toen al gauw bleek dat ik de mosterd erg lekker vond en die steeds met veel genoegen van de speen opzoog, is die ontwenningskuur abrupt gestopt.

foto: een trotse moeder en blije baby (zonder speen!)

De bewoners op gelijkvloers in St. Jacobsnieuwstraat waren mevr. Finjaer met haar inwonende zoon.

Mijn moeder was een keer bij de onderburen op bezoek toen ze zelf haar zoontje boven hoorde. Ik zong het hoogste lied en begeleidde mij zelf in de maat, met hulp van de box of de kinderstoel. Daar kon ik mij heel gemakkelijk door de woonkamer mee voortbewegen (‘’kloesjen’’ in het Ninoofs dialect). Moeder schaamde zich behoorlijk. De glazen kroonluchter bij de familie Finjaer schommelde mee in de maat. ‘’Dat is niet zo erg’’ zei mevr. Finjaer, “dat brengt tenminste leven in huis’’.

Een andere keer, tijdens het boodschappen doen van moeder, was ik aan de aandacht van de werkster ontsnapt. En met de box van de muur naar de eettafel ‘’gekloesjt’’. Daarna ben ik via de stoel op de eettafel geklommen. Daar aangekomen heb ik eerst de hele koekjestrommel leeggegeten. Vervolgens teruggeklauterd op de vloer, ben ik gaan spelen met de antracietkolen uit de kolenkit. Eerst ervan geproefd, maar het overal uitsmeren was veel leuker. Niet alleen mijn gezicht…Tja, de kinderbox werd diezelfde avond nog door mijn vader in de plint vastgeschroefd!

Uit die tijd komen ook een aantal persoonlijke herinneringen naar boven.

De heer Finjaer was een fervent sportvisser. Hij ging dan ook regelmatig naar de Ardennen om daar te vissen, en met succes! Op een dag stond ik met open mond in hun keuken te kijken, naar een enorme roofvis (snoek) met hele scherpe tanden die op het aanrecht lag. Er stak zelfs nog een klein visje uit de snoek zijn bek. Dat maakte toen heel veel indruk op mij.

Vaak mocht ik mee eten. De heerlijkste combinaties werden opgediend. “Toevallig” was ik altijd wel in de buurt. Zeker als er heerlijke geuren uit de keuken kwamen. Het summum was biefstuk in roomboter gebakken. Maar, zelfs de krenten mocht ik uit het (kramiek)brood pulken…

En als er in het weekeinde autoritjes gemaakt werden in de sjieke grijze Mercedes 180 mocht ik regelmatig mee. Het allerfijnste was om op de lederen voorbank te zitten, en auto’s te kijken.  Regelmatig gingen de Finjaers ergens lunchen. Op een keer mocht ik mee om met hen te lunchen. Dat maakte enorme indruk! Het was een hele deftige gelegenheid met live muziek. Toen de dirigent aan het publiek vroeg om een verzoeknummer op te geven, mocht ik mijn lievelingsnummer op het podium zelf aankondigen. En dat werd prompt door de band gespeeld. Helaas weet ik niet meer welk nummer dat was. Ik kende er tenslotte een heleboel. Uit die jaren is er nog een geluidsopname die mijn vader heeft samengesteld. Hij had een Grundig bandrecorder en een microfoon op tafelstatief. Ik had er zo te horen zin in, want ik heb een hele geluidsband met kinderliedjes en zondagschoolliedjes vol gezongen, begeleid door mijn vader op zijn Höfner klassieke gitaar. Ook is op die opname mijn babybroertje Erwin te horen, en zingen opa en oma Van Der Elst die op bezoek waren ook mee. Heel bijzonder om zo’n geluidsdocument uit het verleden nu nog eens te kunnen beluisteren.

Ook kwam oom Jan Bruyneel mij regelmatig met de auto ophalen. Dan mocht ik met hem meerijden, wat een feest. Van moeder begreep ik dat ook hij de grootste lol had, als ik alle merken van de tegenliggers opsomde. Alle auto’s kende ik al op die leeftijd. Maar het verschil tussen een konijn en een haas beschrijven, dat ging iets minder vlot …

foto: oom Jan Bruyneel

In dezelfde periode slaagde mijn moeder voor haar rijbewijs. Dat was vooral op verzoek van oom Jan. Zo kon ze dan regelmatig met een van zijn patiënten een autoritje maken. De dame was verlamd aan haar been, en kon zelf niet meer in haar eigen auto rijden.

Tja het was geen Mercedes, maar ik vond het prachtig. Helaas, na een paar maanden, eindigde dit auto-avontuur .  Op een regenachtige middag gleed moeder met de Renault 4pk (=quatre-chevaux) door op de gladde tramrails in de Veldstraat in Gent, en schampte nog net een andere auto.  Gevolg, een lichte voorschade aan de auto – maar, wat veel erger was :  moeder durfde geen auto meer te rijden!

foto: de Renault 4pk

Foto’s : gezellig samen in Ninove

In het ziekenhuis kwam mijn moeder pas bij.  Een zeer zware hersenschudding, ribben gebroken, veel snijwonden van het glas in knie, voorhoofd etc  en veel bloed verloren– mijn vader vertelde haar later, dat hij dacht dat ze dood was. Maandenlange behandelingen in het ziekenhuis en onderzoeken zouden nog volgen.

Toen ik de volgende ochtend ontwaakte –beneden kwam, en een onbekende bontjas aan de kapstok in de gang zag hangen, realiseerde ik mij direct dat er iets ernstig gebeurd was. Toen tante Rieky naar beneden kwam vernam ik wat er precies gebeurd was. Wat een toestand! Allebei je ouders in het ziekenhuis Ja, dan voel je als 16 jarige zoon ineens wel de volle verantwoordelijkheid. Maar met veel hulp vanuit de familie en vergadering , was na verloop van tijd de situatie thuis weer redelijk normaal. Mijn moeder heeft echter wel een flink trauma opgelopen van dit ongeluk . In een auto meerijden… voortaan alleen als het écht nodig was!

foto: Wenduine – zus Ann, en moeder met vakantievlechtjes ; ”kijk eens onze stoere redder…”

 

Foto’s : thuis gezellig bij de open haard (een favoriete bezigheid van mijn vader: biefstukjes bakken in de open haard, verder de verjaardag van Karin  & kerst bij de Bruyneels     

Kennismaking met Operatie Mobilisatie (OM)

Er ging een jaar voorbij. In dat jaar maakte ik ook kennis met het werk van Operatie Mobilisatie. Een internationale christelijke studentenorganisatie. Door middel van bijeenkomsten, zang, huis-aan-huis verspreiding van lectuur werd aan evangelisatiewerk gedaan. Met neef Jan bezocht ik een aantal van die presentatieavonden in Gent. We waren beide gefascineerd door dit mooie werk.

Uiteindelijk kregen we de oproep/uitnodiging om het OM team te komen versterken, wat die zomer werkzaam zou zijn in Gent. Dat hebben we beide gedaan. Een hele belevenis als 2 Belgen tussen al die andere nationaliteiten, en ook nog in je eigen stad! Engels was uiteraard de voertaal. Een van de internationale projecten van OM, was om het evangelie te brengen door middel van een schip : de Logos. Daar kom ik later nog op terug.

Een tweede ongeluk

Het was inmiddels kerst 1972 – we waren op bezoek bij opa Van Der Smissen in Ninove, om samen kerstavond door te brengen.

Mijn moeder had uit Gent alle attributen meegenomen om te fonduen.

   foto: opa Van Der Smissen

We reden inmiddels in een Daf 55, die auto had mijn vader van een buurvrouw overgenomen.

 

De auto zat aardig vol met iedereen aan boord, en een autokoffer vol keukenattributen. Het werd een heel gezellige kerstavond. In Vlaanderen is kerstavond immers een echt familiefeest. Echter eerste kerstdag moesten we al vroeg terug naar Gent rijden. Er was nl. een kerstdienst en moeder moest meezingen in het koor.

Op de heuvelachtige en bochtige weg van Geraardsbergen naar Aalst, werd mijn vader verrast door een spekglad weggedeelte. Er was nl. NIETS gestrooid, de zakken met strooizout lagen gewoon aan de kant van de weg. De auto ging slingeren – pa verloor de controle over het stuur – de auto gleed tegen een grote steen die aan de kant van de weg lag, en ging daardoor over de kop.

Moeder die al achterin zat vanwege haar angst in de auto, boog zich intuïtief over mijn zusjes en kreeg de klap van het dak in haar nek. Het gevolg was een totale verlamming (dwarslaesie). Wat een schok.  Ik zat voorin naast mijn vader. Klauterde door de kapotte voorruit uit het wrak – liep direct de weg op om de auto’s die volgden, te waarschuwen voor de gladheid. De ambulance kwam en die bracht mijn moeder op verzoek van mijn vader, direct naar het AZ ziekenhuis in Gent.

Een zeer zware periode volgde. Mijn moeder heeft totaal 7 maanden in het ziekenhuis gelegen. Ze was toen 39 jaar, totaal verlamd, en uitgeschakeld om voor het gezin te zorgen. Gelukkig is tante Dien (weduwevrouw van mijn vaders halfbroer Anton) ons gezin te hulp geschoten. Wat hebben we geboft met haar. Een geschenk uit de hemel!  Wat een lieve vrouw en hulpmoeder voor ons allemaal.

Een moeilijke periode voor het hele gezin. Er is veel voor mijn moeder gebeden. En moeder is met hulp van de Heer en buitengewoon veel wilskracht, een heel eind terug kunnen komen. Zover kunnen herstellen dat ze weliswaar deels gehandicapt, toch weer met de nodige huishoudelijke hulp, zelf voor haar gezin kon zorgen. Een wonder – want de voorspelling van de artsen was : de rolstoel (*) .

Echter de jarenlange aanvullende revalidatietherapie in het ziekenhuis , 3x per week was wel hard nodig.

(*) PS mijn moeder is inmiddels 88 jaar mogen worden. En de rolstoel staat nog steeds ongebruikt in de kelder van het gebouw in Goes, waar ze nu woont!

OM zomer en jaarprogramma   – geen Logos maar Heverlee (B)

 

Aan de slag

Terug thuisgekomen,  moesten er wel centjes verdiend worden.  Op mijn persoonlijke verlanglijstje stonden nl. een stereo installatie, een auto etc.  En die komen niet vanzelf…

Niet getreurd, gewoon mouwen opstropen, en aan de slag. Een bekende antiquair in Gent boodt uitkomst.  Hij wilde mij wel een kans geven om een centje bij te verdienen. Wat begon met een tafeltje/kastje schuren bij mijn ouders achter in de tuin, kreeg een interessant vervolg in de werkplaats boven zijn antiekwinkel. Ik mocht daar George zijn restaurateur helpen. Dat heb ik met veel plezier gedaan, en van deze vakman heel veel geleerd over antiek. Met de antiquair zelf ben ik ook diverse keren met een vrachtauto naar Engeland afgereisd, om antiek op te halen.  Hij had daar een heel netwerk opgebouwd.  Het was hard werken, maar ik beheerste de engelse taal en mocht namens hem ook het woord voeren bij de veilingen die we bezochten. Van Sotheby in Londen, tot het platteland in het noorden van Engeland, overal had hij zijn contacten. En ik mocht de hotels en restaurants uitzoeken via de Michelingids! Hoe meer sterren die hadden, hoe blijer antiquair Jan werd. We sliepen een keer in de bruidssuite van het  sjiekste hotel in Stratford-upon-Avon. Dat hotel helemaal van hout gebouwd, dateerde volgens mij nog uit de tijd van Shakespeare.

De eerste échte baan

In 1974 solliciteerde ik bij de Standaardgroep in Brussel naar een baan als vormgever op de layout afdeling. Deze baan bleek echter vooraf al intern ingevuld te zijn. De vacature waar ik op gesolliciteerd had, was voor de vorm ‘’officieel’’ in de krant gezet… Mijn teleurstelling was groot.  Maar ik werd na een week gebeld vanuit Brussel, of ik nog een keer langs wilde komen. Lang verhaal kort – ik startte bij de NV Periodica/Standaardgroep op de Studie&Planningsafdeling als traffic medewerker. We waren een klein team specialisten (3 mannen en 2 vrouwen), en verantwoordelijk voor de coördinatie van een twintigtal tijdschriften. Dagelijkse contacten met de redacties,adverteerders,reclamebureaus nat. en intern.,  en onze eigen technische afdelingen drukkerijen in Brussel en Groot Bijgaarden. De ervaring die ik daar in 2 jaar tijd heb opgedaan, is erg belangrijk en bepalend geweest bij mijn verdere loopbaanontwikkeling

foto: een paar van de collega’s in Brussel

(In 1976 ging de hele Standaardgroep echter kopje onder. Dat is op zichzelf al een heel verhaal…maar daar zal ik hier niet over uitweiden. Samen met 2500 collega’s was ik terug bij af. Van de een op de andere dag: werkloos).

 

Eurofest75 – mijn eerste auto en – op vakantie zonder ouders

Eurofest 75. met Billy Graham . Er was een flinke voorbereiding aan de organisatie van het hele evenement vooraf gegaan. Honderden vrijwilligers vanuit de diverse kerken uit het hele land, hielpen daarbij . Maar eindelijk was het zover. Eurofest’75 – de Billy Graham campagne vanuit het Heizel stadion in Brussel. Tienduizenden mensen, veel jongeren, een actuele boodschap door Billy Graham maar steeds herhaalde hij  :  ‘’ the Bible says…’’   Ook veel muziek o.a. Cliff Richard, Choralerna gospel koor uit Zweden  etc.  We mochten als organisatiecomité ook een kijkje achter de schermen nemen.  Ik keek mijn ogen uit. Wat een draaiboek.   Dat zou mij later beroepshalve ook nog van pas komen.

    

foto’s : impressie Eurofest 75 in het Heizel stadium

 

 

Het werd nu wel tijd voor een eigen auto… Immers de gewenste stereo set stond inmiddels al op mijn kamer. Samen met mijn vader uitgekozen (voor de echte liefhebbers, de set:  een Kenwood tuner/versterker, Akaï tapedeck, Dual platenspeler en Celestion Ditton 44  speakers).

Die auto kiezen, dat doe ik wel even zelf dacht ik overmoedig. Ik had inmiddels 20.000 Bfr gespaard.  En ik ging zeer impulsief, zonder eerst raad te vragen aan mijn vader, een auto uitzoeken voor dat budget. Hmmm, dat viel niet mee.

Bij de autohandelaar aangekomen zag ik een Opel Kadett Ralley 1900 staan. Mooi man…maar de prijs..

 

Uiteindelijk werd het een Citroën Azam 6 uit 1967 (2PK) voor 16.000 Bfr. Toen ik ermee thuiskwam keek mijn vader heel bedenkelijk. ‘’Wat heb jij gekocht?!’’.  En om een lang verhaal kort te maken – pa heeft de auto  de volgende ochtend meegenomen naar school – en zijn klas er als ‘’oefening’’ aan laten werken. Dat mocht nog in die tijd. De jongens waren blij dat ze konden sleutelen aan een echte auto.  Volgens mij heeft de Azam6  toen een complete revisie ondergaan. Mijn dank en opluchting was groot. Zeker toen mijn vader de lange lijst met gebreken opsomde…ik had mijn lesje  geleerd!

De auto heb ik ruim 1 jaar in mijn bezit gehad. De eerste rit naar de familie in Eindhoven zal ik niet snel vergeten. Voor alle de zekerheid (nog) niet over de snelweg, maar via de binnenwegen…. En net als jaren geleden bij mijn fietsrit, regende het pijpestelen. Maar ik zat droog, tot het water via de verluchtingsklep bij de voorruit met golven naar binnen kwam. Tja, toch een rubberen afdichtrand vergeten monteren in de les op school… Later zijn Jan Bruyneel en ik met deze auto nog op vakantie naar Noorwegen gegaan,  en zijn er zelfs nog even mee in Zweden geweest. We leenden de gedetailleerde wegenkaarten van een kennis uit Gent.  Die was als student een paar maanden door heel Noorwegen getrokken,  op de fiets. Dat zou de 2PK wel aan kunnen schatten we in.  En ik wilde ook nog even naar Zweden op terugweg.  De reden : in het OM zomerteam in Udine had ik een Zweeds meisje ontmoet (Gulan) . Alleen, na 2 weken halsoverkop naar huis gaan,  was te kort om nog verder toenadering te zoeken. Bij het afscheid in Udine had ik haar aangegeven als er gelegenheid was, ik wel naar Zweden zou komen.

Jan en ik hebben een prachtige reis gehad. Eerst een boottocht van 24 u A’dam naar Bergen(N) . Daar aangekomen wild gekampeerd, veel gezien, Sogne-, Hardanger- Geirangerfjord, Briksdael, de Jotunsheimen gletsjer etc – en 14 dagen prachtig weer. Dat kun je wel zien op het fotomateriaal. Zweden was ook mooi. Het bezoek aan de familie van Gulan was leuk. O.a. een kanotocht en pichnick. Maar een vervolg met Gulan is er niet gekomen.

          

We kregen toen we na  5000 avontuurlijke maar veilige vakantie kilometers  de boot verlieten  in A’dam, nog bijna een ongeluk. Op de snelweg verloor een vrachtauto met strobalen zijn lading. Ik kon die gelukkig net ontwijken. Want hard rijden zat er met de Azam6 niet meer in. Immers de contactpunten waren versleten, en die konden ze in Noorwegen niet vervangen omdat ze geen passende engelse sleutels hadden…   We zijn al schokkend naar Gent teruggereden. Na de reparatie in Gent, werd het wel tijd om naar een andere auto uit te kijken. Het olieverbruik van de eend was inmiddels zeer behoorlijk. De Azam6 verkocht ik vlot aan iemand die net zijn autorijbewijs gehaald had. Ik adviseerde hem eerst met de Azam 6 te oefenen, voor hij een nieuwe auto kocht. Dat vond hij een goed idee – ik verkocht de auto voor de aanschafprijs van 16000 Bfr.

Later vernam ik dat hij de auto binnen 2 weken compleet in de soep had gereden. Tja, als je met een eend bij een snelheid van 60 km/u   ineens in zijn achteruit schakelt, dan gaat het niet helemaal goed…

In dezelfde periode zag ik een prachtige rode Volvo Amazone 123 GT uit 1968  te koop staan voor 55.000 Bfr. Een beauty. De eigenaar was een beroepsmilitair, die er altijd keurig voor had gezorgd. Een B18 motor met dubbele Weber carburators.  Ik was direct verkocht.  Vader had er niets op aan te merken. En ik was de koning te rijk.  Dat reedt nu wel heel wat comfortabeler naar bvb. Eindhoven, Zeeland.

Een van die ritten naar Zeeland zou mijn persoonlijke leven verder, heel erg gaan beïnvloeden!!

 

 

Op reis naar Israël

April 1976, ben ik nog samen met mijn ouders 14 dagen in Israël geweest. Er werd een groepsreis georganiseerd vanuit de BEZ kerk in Gent, onder leiding van ds Arie Kleyne. Op zich was die reis een heel bijzondere belevenis. Prachtig om de plaatsen die we vanuit de Bijbel kenden, nu ook met eigen ogen te zien. O.a. Jeruzalem, meer van Tiberias, Bethlehem, Nazareth, Dode Zee, Massada, Hebron, Jericho, Negev woestijn etc.  Echter we zagen ook de andere actuele ontwikkelingen. Het begin van een nieuwe oorlog!  Het Syrische leger was Libanon binnengevallen n.a.v. de voortdurende gevechten van allerlei groeperingen waaronder de PLO. Later zou Israël ook betrokken raken in deze oorlog.

 

foto’s : de gidsen en deel van het reisgezelschap

Het was  op de dag dat wij een excursie maakten naar het uiterste noorden van Israël om diverse plaatsen als de Golan-hoogvlakte, grotten Rosh Hanikra te bezoeken en dus ook dicht bij de Libanese grens kwamen. Onderweg en aan de grens zagen we het Israëlische leger in opperste staat van paraatheid. We reden met onze toerbus tussen de Sherman tanks. Dankzij onze gids Mordechai, zelf een tankofficier,  passeerden we nog net alle roadblocks. Deze man was een liberale Jood . Dezelfde avond in het hotel teruggekomen- vertelde hij ons, dat hij zijn twee zonen had verloren. Allebei straaljager piloten die beide omgekomen zijn op de berg Hermon.  De ene bij de 6-daagse oorlog in 1967, de andere tijdens de Jom Kipoeroorlog in 1973. De laatste zoon was Mordechai met een legerhelikopter gaan zoeken. En toen ze de neergeschoten straaljager vonden, heeft hij op de berg een monument gemaakt van de wrakstukken voor zijn omgekomDie nacht werden er ook nog Katjoesja raketten richting Israël afgevuurd. Later vertelde Mordechai ons, dat hij als gids altijd een revolver bij zich had. Immers de spanning was overal duidelijk voelbaar.

Ook later op het vliegveld. We werden niet alleen bij het vertrek van Schiphol Amsterdam aan het begin van onze reis, maar nu ook bij de terugreis vanaf Ben Goerion Airport Tel Aviv, onder begeleiding van soldaten in een pantserwagen naar het klaarstaande El Al vliegtuig gebracht. Deze prachtige reis zat erop!

Oh ja, voor ik het vergeet.

Er was een jongedame in Zeeland, die inmiddels mijn grote belangstelling gewekt had. Ze was bevriend met een van mijn zeeuwse nichtjes.  Ik besloot om deze jongedame alvast vanuit Israël een kaartje te sturen. Later vertelde ze mij dat ze bij ontvangst van mijn kaart, (nog) geen idee had waarom ik die kaart naar haar gestuurd had… Gelukkig brak er snel een tijd aan, waarin ik haar dat wat meer in detail kon uitleggen.

 

Wordt vervolgd – Kapelle 16-7-2020 Rudi Van Der Elst

vanderelst
VAN DER ELST Consultancy VAN DER ELST Family

Connect !

Contact gegevens

Korenbloem 37, 4421MH Kapelle
gsm: +31 6 53221816
email: info@vanderelst.net

Directe links

vanderelst.net